Hotel "LOGOS", Ivanjica-Katici


Idi na sadržaj

Novine

Multimedija


Jedno od odredišta koje je poslednjih godina postaje nezaobilazno na turističkoj mapi Srbije jeste planina Mučanj i selo (koje neki predstaljaju i kao "varošicu") Katići. To je kraj koji je nekada bio granica između turskog i austrougarskog carstva, pristupačan (dvadesetak kilometara od Ivanjice, sasvim solidnim putem), sa nadmorskom visinom i "ružom vetrova" gotovo istovetnim zlatiborskim (1.000 metara), sa zatalasanim proplancima koji podjednako ispunjavaju i oči i dušu, mogućnostima za duge relaksirajuće šetnje, razgovore sa srdačnim ljudima i suočavanje sa uglavnom, zaboravljenim stilom života koji je u potpunom saglasju sa prirodom, njenim darovima i njenim ćudima.
Katići su centar ovog sazvežđa nevelikih sela i zaselaka - Brezove, Ravne Gore (ne one Suvoborske), Čepova, Stambolića, Stišovića, Meće, Šarenika... Ovih dana, pogled na ta sela i zaseoke ispod kamenog i (samo) na prvi pogled nepristupačnog vrha Mučnja (1.434 metra), obasjana blagim suncem "mitrovskog leta", na njihove njive, pašnjake i zabrane sa jesenjom paletom od žutog do jarkocrvenog, podseća na impresionička platna, ali "uživo".
Šta raditi u Katićima i okolini? Pre svega, kretati se: za šetnju proplancima i bukovim ili borovim šumama, posebno su obeležene "staze zdravlja". Odvažniji mogu da se popnu na Mučanj, gde je čuvena "Savina voda" sa koje je, po predanju, pio najveći srpski svetac.
U samom podnožju Mučnja, sakrivena od pogleda, je nevelika "Bela crkva", svetinja od oko 600 godina, zadužbina Stefana Lazarevića, iznutra oslikana fantastičnim freskama koje su još predmet izučavanja.
Ljubitelji prirodnih retkosti mogu da odobiđu i kanjon reke Uvac, stanište orlova čiji raspon krila doseže i do tri-četiri metra.
U svakom slučaju, Mučanj, s Katićima i okolinom, nudi nove vidike turističkoj ponudi Srbije, sa sloganom "Udahnite Mučanj", pridodaje još jedan original, a Zlatiboru, Tari i Staroj planini najavljuje, ako ne baš pravu konkurenciju, a ono privlačnu novinu. Ali samo po starom principu, "ko pre devojci..."

sreda, 28 januar 2009 (Politika)

Home Page | O Nama | Ponuda | Foto Galerija | Knjiga utisaka | Multimedija | Pišite nam | Mapa Sajta


Pod-Meni:


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni

interesting